Ön itt jár: > Kezdőlap > TOTEMÁLLATOK szimbolikája,avagy mit érdemes tudni az erőállatokról?

TOTEMÁLLATOK szimbolikája,avagy mit érdemes tudni az erőállatokról?

Orsi 2018-01-25 13:08:18

A Totemállatok itt vannak körülöttünk. Egy egészen rendkívüli spirituális kapcsolatról van szó. Van hogy váratlanul kerül utunkba, van hogy hosszú keresést követően, van, hogy megmutatják, van hogy megmutatja magát. 
Saját tapasztalásom alapján volt, hogy két különböző teljesen eltérő életciklusomban, két teljesen különböző Erőállat segítette utamat. 
Honnan tudod, hogy erőállattal van dolgod? Érzed... Akkor és ott, ha nyitott vagy rá, akkor meg fog mutatkozni Neked... és ami a legcsodálatosabb... Te TUDOD, hogy ez nem véletlen... TUDOD, hogy mivel van dolgod. Legbelül, erősen, mélyenszántóan érzed a bizonyosságot.

"Saját totemállatunk megtalálása kulcsélményt jelent." - nekem megadta azt a bizonyosságot, hogy van egy segítőm, ha láttad esetleg az Arany iránytű filmet, vagy olvastad, akkor én leginkább a Daimónhoz tudom hasonlítani. Veled van, segít Téged. Az a különbség, hogy a daimón mindig veled van, hozzád van láncolva... a totemállatod nem. Ettől függetlenül a további hasonlóság ott van: elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk, tartást ad nekünk, maga a tudat is, hogy érzékeljük, hogy mihez tartozunk. 

Fontos, hogy a Totemállat, nem kézzel fogható élmény, bár van, hogy megjelenik fizikai testben. A Totemállat leginkább egy belső világunkban tett utazásról van szó. Ha felvesszük a kapcsolatot a Totemállatunkkal, akkor szinte egyik napról a másikra több energiánk lesz, növekszik az önbizalmunk, a magabiztosságunk, tartást ad nekünk.

És most vegyük végig, hogy a Facebook oldalunkon található játékban ("Mi lesz 2018-ban a segítő Totem állatod?"), ezek a Totemállatok valójában milyen jelentéssel bírnak: 
 

A bagoly a következő jelentésekkel bírhat: bölcsesség, rejtély, átváltozás, üzenetek, intelligencia, miszticizmus, védelem, titkok. 
Státuszszimbólum, ezáltal a bőség szimbóluma is.
Ha a bagoly megjelenik az életedben, mint totemállat, akkor a jövődre kell többet gondolnod. Figyelned kell a jelekre, s törődnöd kell az utaddal. Ám a túlvilággal is kapcsolatba kerülhetsz, ami nem  feltétlenül rossz dolog. Könnyebben lépsz kapcsolatba a holtakkal, de a síkok között is könnyebben utazol. Érdemes ezt kihasználva gyakorolni az asztrálutazást.

A bagoly totem nem csak képességeket ad, vagy fejleszt. Akkor is megjelenik egyesek életében, mikor gyászolnak valamit vagy valakit. Gyakran nem a halál, hanem a puszta elválás, ami nehéz. A bagoly totem segít, könnyít rajtad és jelzi, hogy nem minden változás rossz. A baglyok totemállatként gyakran csatlakoznak erősen spirituális emberekhez. 

Az elkövetkező időkben igyekezned kell bölcsebbnek lenni, s előbb gondolkodni, mielőtt cselekszel, mert a jövőd szempontjából fontos lesz. Ha figyelsz a világra, akkor olyan tudást kaphatsz, mely örök társad lesz. 

A szarvas a következőket hordozza magában: szeretet, kecsesség, béke, szépség, termékenység, alázatosság, gyorsaság, megújulás, kreativitás, spiritualitás, bőség, jó szándék, óvatosság. 
Mind a kelták, mind az indiánok hitték, hogy a szarvas képes megtalálni a legjobb növényeket. Ezek az emberek követték is a szarvasokat, hogy megtalálják a legjobb növényeket, melyek nagyon értékesek voltak gyógyhatásuk miatt. 
Hogy lehet ezt hasznosítani? A szarvas segít nekünk, hogy megtaláljuk a zöld frissességet, amelyet a Föld ajándékba ad nekünk. Segít megtalálni belső kincseinket is. Ha nem is totemállatod a szarvas, attól még segíthet ha szellemét segítségül hívod. Meditáció közben képzeld el ahogy az erdőben sétálsz, s egy szarvas vezet téged az úton. Ahogy egyre mélyebbre mentek, a szarvas és te egyre beljebb juttok a lelked mélységeiben. Minden lépés a határtalan kincsedhez, a belső tudásodhoz vezet. 
A szarvas, főleg a suta (nőstény) kimeríthetetlen jóindulattal rendelkezik. Szívük ritmusa gyengéd hullámokban ver. Meg kell tanulnod neked is gyengédnek lenni. Bízz a szarvasban, s akkor könnyebben tud segíteni. 
Ha a totemállatodként hozzád szegődik a szarvas, akkor meg kell tanulnod szerénynek lenni, jó indulatúnak, de képesnek kell lenned vezetni. Meg kell tanulnod átlátni a sűrű erdőn is, s figyelned kell az utadba eső apró növényekre is. Csendesedj el, hogy másokat is meghalld. Figyelj a családodra és a barátokra, lehet, ebben az időszakban van a legnagyobb szükségük arra, hogy vezesd őket. Koncentrálj a céljaidra, de ne felejtsd el az apró örömöket is észrevenni, mert ezek éltetnek. 

 A Bölény a következőket hordozza magában: szentség, élet, jólét.
A bölény totemállat bátorságot és erőt nyújt, hogy életfeladatunkat beteljesíthessük, valamint bőségben éljünk.
A bölény totem jelképez egy fajta tiszteletet, hódolatot vagy sajátos szeretet minden iránt amit a Földanya megadott gyermekeinek. Ismert még úgyis, hogy ez a bőség ajándék, mikor minden kapcsolat szentként tisztelt, és mikor hála a teremtés összes élőlényére kiterjedt. A bölény jel egy pillanat hogy újra rátalálj az élet értelmére és a béke értékére, hogy becsüld meg azokat az ajándékokat amiket már megkaptál, felismerd és tiszteld a szentséget minden ösvényen, még ha azok különböznek a tiedtől.
Soha nem szabad elfelejteni, hogy a bőség azonnal leáll, ha az ember elmulasztja megbecsülni azt, amit már megkapott.
"A dakoták szerint a fehér bölény hozza el a szent pipát, amely az egész rituáléra felhatalmazást nyújt."


A farkas a következőket hordozza magában: hűség, állhatatosság, siker.
A farkas az "őrző" szinonimája.
Ha a farkas hív téged, a következő jellemzők tűnnek fel az életedben: Egy érzék a hűségre, rítusra, de sosem lesz hiányban a személyes szabadság; egy magasabb intelligencia és megnövekedett tudatosság, de sosem felejted el az élet örömét és hogy hogyan maradj játékos; megnövekedett erő és energia, de sosem felejted el, hogy a békés megoldás a legjobb. Mindebben és többen, a farkas vezetőd lesz. 
A farkas inspirálja az igaz egyensúlyt, ahogy a szabadszellem és a családközpontúság megfér bennük. Végsőkig hűségesek és kitartóak a csapatuk mellett, szellemük gazdag harmóniában, békében és tiszteletben, tisztelik a rangrendszert amiben élnek, de független teremtmények és időt töltenek a sajátjaikkal. Azok akik farkas totemmel rendelkeznek, megtanulják hogyan vezessenek egy erős családot, úgy hogy nem veszítik el saját személyiségüket.  
Az út, amin a farkasok járnak lehet játékos és kölcsönösen egymásra ható, reagálnak a hollókra, együtt élnek és segítenek a másiknak a túlélés érdekében. Azok, akik a farkas totemmel rendelkeznek utánanézhetnek a holló szellemnek is. 

A kínaiak szerint a teknősbéka a négy szent állat egyike a sárkány, a főnix és az egyszarvú / unikornis mellett. 
A teknősbéka a hosszú élet, a bölcsesség, az erő, és a kitartás jelképe. A kígyóval közösen pedig az Univerzum nemzője. 
Indiában ő az első élőlény, az Ős, a Megőrző. 
A teknősbéka a hosszú élet, az elpusztíthatatlanság, a megújulás és a halhatatlanság jelképe. Vegyünk róla példát és éljünk úgy, mintha a világ minden ideje a miénk lenne, ne aggódjunk annyit, ha egy célunkat nem tudjuk megvalósítani, lesz helyette másikra lehetőségünk. A teknősbéka olyan mint egy bölcs, idős tanító (gondolj csak Ungwe mesterre a Kung fu pandából) aki az idő kiterjesztésére és a viszonylagosságára nevel minket. Nem kell sietni, idegeskedni, ugyanis az idő a rendelkezésünkre áll. Ereje a nyugalomban rejlik, erre hívja fel a figyelmedet. Tudatosítsd magadban mire van ténylegesen szükséged és ne hagyd, hogy kizökkentsenek. Békésen járd az utadat a saját ritmusod szerint. 

Arra is tanít, hogy bármilyen hatás ér minket a világban, viselkedjünk békésen, tartsuk meg a harmóniánkat. Gyakran akkor jelenik meg ez az állat az életünkben, amikor eluralkodik a káosz, ilyenkor arra hívja fel a figyelmünket, hogy maradjunk nyugodtak, gondolkodjunk ésszerűen és így vissza tudjuk állítani a harmóniát az életünkbe. 

A sólyom a következőket hordozza magában: hírvivő, intuíció, tisztánlátás.
A sólyom eloldoz a földi nézőpontból és elvezet a lélek halhatatlan világába. Szárnyai alatt egy felsőbbrendű nézőpontot sajátíthatunk el. Ha a Sólyom berepül a világodba felemeli fejét, szárnyait kitárja és felébreszt, hogy keresztül láss és felülemelkedj minden helyzeten, amibe mostanában kerültél. Lelke csendes áhítattal és szeretettel van tele, így megmutatja, hogyan szemléld magasabb látószögből az akadályokat és gátakat, melyek visszafogják előrehaladásodat. Ne tulajdoníts nekik nagy jelentőséget, a problémáidat csak a hétköznapi élet rutinja adja. Halld meg a Sólyom éles kiáltását, mert bizony itt az ideje az egyensúly megtalálásának és az éleslátás kialakításának. Azt üzeni, hogy kövesd a szívedet, a tökéletes belső igazságodat.

Erős, harcos madár a sólyom. Mindig felismeri az új lehetőségeket, a kihívásokat, és tökéletesen tud manőverezni a kihívást jelentő helyzetekben. 

A párduc totemállatnak erős és védelmező jelenléte van. Ha ez a teremtmény a te totemállatod, akkor egy heves és agresszív védelmező áll melletted.
A párduc a bátorság, erő és hősiesség szimbóluma.
A párduc totemmel rendelkező egyének általában olyan emberek, akik spirituális tudással jöttek erre a világra – egy mélyebb megértéssel a spirituális dolgok iránt. Ezek az emberek gyakran nagyon intuitívak, látók és sokan művészileg is teljesek. 
Minden párduc közül a fekete párducnak van a legnagyobb misztériuma.  A fekete párduc bátorít minket, hogy megérthessük magunkban a sötét erőket, hogy megismerjük ezeket és hogy elűzzük a sötétség elleni félelmünket. Amikor a fekete párduc megjelenik az életedben, az a szenvedélyeid elengedését is szimbolizálja, egy új fázis kezdete az életedben. Egy olyan korszak, amikor felfedezed a vágyaid és megéled az álmaid. 
Ha a párduc totem eljön hozzánk, figyelnünk kell belsőnk erejére, a belső állhatatosságunkra, a spirituális erőnk és bátorságunk állapotára. A párducok odahívnak, hogy megismerjük sötétebbik felünk, analizáljuk ezt az oldalunkat és meghatározzuk hajtóerejét. 

 A feminin energia ereje.
A nőstény vadászik és öli meg a prédát, eteti a csapatot és gondját viseli a fiatalabbaknak. Minden tekintetben ő a tápláló erő. A hím ordít hogy megijessze a prédát és elzavarja a nőstény felé, aki a megfelelő pillanatra vár, hogy támadjon. Noha a hím a csoport védelmezője, nem keresi a konfrontációt, ha nem muszáj. Akkor cselekszik, ha kihívják és halálig harcol, ha a védelem a cél, de jobban kedveli a könnyű, békés életet.
Az oroszlán totem megtanít a csoport kölcsönhatás, csoport energia varázslatára. Megtanít a csend és a türelem titkára is. Az oroszlán emlékeztet, hogy vizsgáljuk meg önmagunkat, hogy megértsük erőnket és gyengeségünket és hogy várjunk a megfelelő pillanatra. Az oroszlán tanítása a megfelelő út hogy használjuk az erőnket és energiánkat. Maradj nyugodt és csendes, bízz az erődben. De ha szükséges, ne hezitálj hogy harcolj azért amiben érdekelt vagy. 

Ha az oroszlán belép az életünkbe, akkor arra szólít fel, hogy lépjünk vissza belső középpontunkba, és cselekedjünk lényünk magvából kiindulva. Pozitív oldalát tekintve az oroszlán nem cselekszik, hanem utasítást ad, és  csak olyat tesz meg, amit más nem képes megtenni rajta kívül. Tanuljunk tőle! Elvezet az önbizalomhoz, a saját magunkban való hithez.


A ló számos jelentést hordoz, erőt, nemességet, erőt, szabadságot vagy éppen szépséget és könnyedséget. Az ember társa és segítője évezredek óta, s emiatt nagy tisztelet is övezi az emberek között. 
A ló totemállat rámutat az erőre, ami előre visz az életben. Haladnod kell, s erőt kell gyűjtened, hogy folytasd az életedet a megfelelő úton. Kitartás és erő a ló jelentése, s hogy legyen erőd továbblépni, mind érzelmileg, mind fizikailag erősnek kell lenned. 
A ló az életerő, melyet irányítanunk kell. Ám a ló arra is rámutathat, főleg ha istállóban látod, vagy bezárva, hogy valami korlátozza ezt az erőt, s fel kell szabadulnod a kötelékeid alól. 
Mindenképpen jelképe a szabadságnak, az élet természetes folyamának. Ha feltűnik az életedben, lehet ez pont nincs jelen. Új utakra visz, új irányokat mutat és arra sarkall, hogy megismerd szabadságod és erőd. 
Az életed olyan szakaszában is feltűnhet, mikor valakit el kell engedned, vagy magadat kell ösztönözni, hogy továbblépj. 
Széles látókört biztosít a ló, persze ha csak engeded. Megmutatja, hogy körülötted több van, mint gondolnád, ami természetesen nem biztos, hogy csak jó.

A Sas totem magában hordozza:  isteni Szellem és kapcsolat a teremtőkkel. Az erő, gyógyítás és bölcsesség szimbóluma. A Sas Totem a Nagy Szellem ereje. A kitartás szelleme. 
A sas totemállat jelzi számunkra, hogy töltsünk egy kis időt egyedül. Szembesüljünk félelmeinkkel és legyünk őszinték magunkhoz. Idő kell ahhoz, hogy később kiterjeszthesd szárnyaid és repülj. Talán mások fenyegetésnek éreznek valamely tulajdonságod miatt, de a sas totemállat üzenete az is, hogy ne tartson vissza mások ellenérzete.
A sas magasan száll, így képes átlátni a helyzetet. Belát mindent éles szemével. E tulajdonsága segít számodra, hogy életedben rendet tegyél, de másoknak is segíthess ezzel.  El kell engedned az korlátok illúzióját.
A sas totemállattal jó, ha erőt fektetsz a szellemi dolgokba is. Fejleszd az elméd, szerezz tudást. A sas erősítő a belső látásodat is, mely elősegíti a víziókat.
Pár területe tehát a sasnak: lehetőség, védelem, védelmezés, férfiasság, irányítás, szabadság, közösség, parancs, cselekvés, képességek, fókusz, tervezés, vízió, erő, felszabadulás, inspiráció, uralkodás, döntés.

A macska totemek a változás, rugalmasság és alkalmazkodás képességét adják meg számunkra. Gyakran, ha a macska feltűnik az életünkben, s adott helyzetben elég váratlan a jelenléte, akkor üzenet lehet, hogy töltsük fel magunkat, változtassunk az életünkön, vagy gondolkodjunk kicsit rugalmasabban. 
A macska segít, hogy kicsit kívülről nézzük magunkat vagy helyzetünket. Üzenete, hogy ne essünk hamis illúziókba, ne hagyjuk magunkat átverni, de ne legyünk tudatlanok se, s próbáljunk ráhangolódni a belső hangunkra. A macska segít felfogni, hogy forduljunk vissza szívünkhöz, elménkhez és lelkünkhöz, bízzunk magunkban. Lássunk át a dolgokon, legyünk nyitottak a bölcsességre, gondoljunk át mindent, bízzunk önmagunkban és megérzéseikben. 
A macskák szenvedélyesen függetlenek. Sosem tudsz tulajdonul bírni egyet: megengedi hogy gondját viseld és szeresd, de csak kikötéseivel. Úgy jönnek és mennek ahogyan akarják, amikor akarják. A macska totem függetlenség, kíváncsiság, több élet, leleményesség, kiszámíthatatlanság, gyógyítás, a küzdés képessége, ha sarokba van szorítva, látni a láthatatlant és védelem. A macska jelenti még a szerelmet és segíthet a meditációkban. Ha a macska az erőállatod, akkor a varázslatot és a misztériumot kapod az életedbe. Független vagy és szabad gondolkodó. Talán még éjszaka teljesen feltöltve érzed magad. Addig maradsz egy helyzetben vagy egy emberrel, míg nem el kezd untatni, ezután elmész. 

A Holló a következőket hordozza magában: önvizsgálat, bátorság, önismeret 
Ha a holló megjelent az életedben, akkor számíthatsz rá, hogy a képzeleted szárnyra kap, és mindenképpen számíthatsz rá, hogy sok változás következik be az életedben. A hollóra csak a teremtés jellemző, és néha ahhoz, hogy teremtsünk el kell vetnünk a régi szokásokat. A holló varázslattal bátran rátalálsz belső éned mélységeire, és nem csak a tudás adatik meg, hogy mit kell tenned, de a bölcsesség, és eszközök ahhoz, hogy a szükséges változtatásokat megtedd. Bár néha ezek az utazások félelmetesek lehetnek, de ezek bírnak a legerősebb gyógyító erővel. A változás az élet természetes körforgásának része, és az egész része a holló azon hírének, mely szerint a halál hírnöke. Azért van ott, hogy segítsen neked megjósolni, és bemutatni, hogy minek kell elpusztulnia ahhoz, hogy valami új szülessen. Ez a holló-mágia miszticizmusának nagyon fontos eleme. 
A hollók játékosak és rendkívül mély érzésűek, és azok akik meghallják a holló hívását lehetséges, hogy felfedezni vélik magukban ezen tulajdonságok felszínre kerülését. Kissé rekedtes és szinte sosem félelmetes holló megtanít téged hogyan találj rá a jókedvre még a legváratlanabb helyeken is, ahogy a magabiztosság a furfangosságon és a tájékozottság keresztül feloldja a gátlásokat. Ezen felül megtanítanak még hogyan hozd felszínre játékos és érzékeny természetedet, hogy a fényes felszínre hozza a teremtő életerőt, ez ami a holló lényege.